15 december 2011

Hästhållning

Efter några år i hästvärlden så inser man att det finns hur många experter som helst. Och de finns överallt. Och de kan allt.

Den ena säger si & den andra säger så. Och samtidigt är båda lika övertygade om att just deras synsätt & expertis är den enda rätta.

Mitt tips till alla yngre (och äldre) som är nya eller lite mindre erfarna är: Hitta/lyssna på en mentor, förebild. Som ger dig en bra magkänsla. En människa som du ser har välmående, glada hästar.
Läs faktaböcker & artiklar på nätet, men gör det med ett kritiskt sinne. För som sagt, alla tycker att just deras lära är den rätta!

Var inte rädd för nytänkande. Många hästmänniskor, däribland jag själv, fastnar gärna i tanken att: Så Har Vi Alltid Gjort. Min dotter har fått öppna ögonen på mig för mer än en sak genom åren. Då jag gått på i gamla vana fotspår & hon sett saker med nya, öppnare ögon.

Men när & om du provar på nya metoder eller ett nytt sätt att hantera/jobba din häst. Gör då EN ny sak i taget, Börja inte med att försöka förändra allt. Och framförallt, hoppa inte mellan olika metoder för snabbt. Hästen är ett vanedjur som vill ha sina rutiner. Vilket innebär att den behöver tid på sig för att vänja in sig i nya rutiner.

1 kommentar:

Amanda sa...

Vilken jobig text.. haha

MEn jaa ,nått nytt vare? ahha:D